Regl Dönemi Ve Yüzme: Adetliyken Denize Girilir Mi?

Adet dönemiyle ilgili birçok mit var, bunlardan bazıları da adetliyken yüzmek hakkında. Bazen regl dönemimiz oldukça talihsiz bir zamanlamaya sahiptir. Hiç beklemediğiniz anlarda bize sürpriz yapar. En azından siz öyle olduğunu düşünebilirsiniz. Aslına bakarsanız, ister denizde olun, ister havuzda, isterseniz okyanusta, adetken yüzmek konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
 
Adetken denize gireceksek ne giymeliyiz?

En sevdiğiniz mayoyu giymek ya da güneşlenmek istemek en doğal hakkınız. Eğer sızıntılardan korkuyorsanız, merak etmeyin. Bütün bunları sızdırma olmadan da yapabilirsiniz. Adet dönemi denize girmek için aşağıdaki seçeneklerden birini kullanabilirsiniz.
 
Regl kabı

Regl kabı yüzerken kullanmak için harika bir seçenek. Medikal silikondan yapılan bu regl ürünü, vajinanın içine yerleştirilir ve kanı toplayarak sızdırmazlık sağlar. Değiştirmek için ise kabın içine dolan kanı tuvalete ya da lavaboya dökün, kabı yıkayın, kurulayın ve yeniden takın. Öncesinde ve sonrasında ellerinizi yıkamayı unutmayın. Regl kabı özellikle yüzme için çok iyi bir seçenektir çünkü enfeksiyon ve toksik şok sendromu yaşama oranınız diğer regl ürünlerine göre daha düşüktür. Çevreye zararsız bu ürünü kullanarak uzun vadede tasarruf etmek de ayrı bir artısıdır. Yine de regl kabı herkes için ilk seçenek olmak zorunda değil, bu noktada ürünü önceden deneyerek kullanımına alışmak önemlidir.
 
Tamponlar

Tamponlar yüzmek için “sızdırmaz” yöntemlerden biridir. Genelde pamuktan veya sentetik liflerin bir karışımından yapılır ve vajinaya yerleştirilir. Tek kullanımlıktır ve 4-8 saat arası kanı tutar. Tamponlar bir miktar su emebileceğinden, yüzmeyi bitirir bitirmez tamponunuzu değiştirdiğinizden emin olun. Düşük bir ihtimal de olsa tamponların, toksik şok sendromuna yol açma ihtimali vardır.. Bu riski azaltmak için tamponunuzu gün içinde değiştirmeyi ihmal etmeyin. Tampon kullanmadan önce ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayın.
 
Regl mayosu/mayo altı

Eğer tampon veya regl kabı kullanmak istemiyorsanız, regl mayosu/mayo altı imdadınıza yetişir. Tam olarak düşündüğünüz gibi işliyorlar, mayo kumaşından yapılmış bir regl külodu. Tıpkı hijyenik ped gibi sıvıyı emiyorlar ve kanın sızmaması için yüksek koruma sağlıyorlar. Ayrıca tekrar kullanılabilir oldukları için çevreyi de kirletmiyorlar. Yine de eğer çok yoğun bir regl dönemi geçiriyorsanız, yeterli verimi almak zorlaşabilir.
 
Pedler

Yüzmeye giderken ped takılmamalıdır. Pedler sıvıyı emdiği için, emdiği tek sıvı regl kanınız olmayacaktır. Bu hem sağlığınız için tehlikelidir hem de için dolan ped kötü kokuya da sebebiyet verebilir. Ayrıca ped yapışkanları genel olarak mayo kumaşına yapışmak ve orada kalmak konusunda güvenilmez olabilirler.
 
Herhangi bir regl ürünü kullanmadan denize giremez miyim?

Aslında girebilirsiniz! Eğer bütün bu seçenekler sizin için can sıkıcıysa, adetliyken hiçbirini kullanmadan da yüzmeye gidebilirsiniz. Belki daha önce adetliyken denize girdiğinizde regl kanınızın akmadığını görmüşsünüzdür. Bunun nedeni basitçe su basıncıdır diyebiliriz. Kanamanızın tamamen durması gibi bir durum söz konusu değildir, yani evet, sızdırma yaşayabilirsiniz. Eğer çok fazla hareket eder, güler, öksürür veya hapşırırsanız, dışarı kan çıkışı olabilir. Bu da adetinizin kaçıncı gününde olduğunuza göre değişebilir.
 
Ya suyun içinde kan sızarsa?

Eğer adet kanı sızarsa, su kanı seyrelteceği için muhtemelen dışarıdan görünmeyecektir. Yine de adet kanınızın mayonuza bulaşma riski hala vardır. Sudan çıktığınızda yerçekimi devreye girecektir ve yeniden normal halde kanayacaksınızdır. Eğer yukarıdaki seçeneklerden birini kulanmaksızın denize girecekseniz, daha koyu renkli mayolar seçin. Böylece görünür lekeleri engellersiniz.
 
Yüzme ve regl ile ilgili yanlış bilinenler

Regl öneminizi çevreleyen pek çok şehir efsanesi var. İşte bu mitlerden bazıları:
 
Köpekbalıkları

Hayır, adet kanaması ile köpekbalığı saldırıları arasında hiçbir kanıt veya ilişki yoktur. Köpek balıkları regl kanının kokusunu alabilse de, maalesef bu koku köpekbalıkları için pek de iştah açıcı değildir! Adet gören birçok kişi, endişe duymadan kanama sırasında güvenli bir şekilde dalış yapabilir.
 
Hijyenik değil

Hayır, regl döneminde yüzmenin hijyen açısından sakıncası yoktur. Regl ürünü kullanmayı seçseniz de seçmeseniz de suya akacak kan miktarı çok azdır. Zaten denizdeyseniz su kanı seyreltecektir. Eğer havuzda yüzüyorsanız klor bakteri veya hastalığın yayılmasını önler. Regl ürünleri kullanıyorsanız kanınız suya bile değmez.
 
Güvenilir değil

Hayır, regl döneminde yüzmek güvenilirdir. Regl kabına veya tampona su sızsa bile, sudan çıktıktan sonra bu ürünleri değiştirdiğiniz takdirde bir sorun yaşamazsınız.
 
Sıcaklık, kan akışını değiştirir

Hayır, bu da doğru değil. Kan akışınızı değiştiren tek şey vücudunuzun kendisidir.
 
Regl döneminde yüzmenin faydaları

Regl dönemi içinde ya da dışında yüzmenin birçok faydası vardır. Yüzmek kaslarınız, eklemleriniz ve beyniniz için faydalı, harika bir egzersizdir!
 
Krampları rahatlatmak

Bir çalışma, yüzme ve PMS arasındaki ilişkileri test etmek için adet gören 70 kişiyi araştırdı. Sonuçlarda, yüzmenin hem fiziksel hem de psikolojik semptomları üzerinde yararlı etkileri olduğu sonucu çıktı. Su, karın kaslarınızdaki baskıyı alır ve krampları hafifletir, ayrıca egzersiz sırasında salınan endorfinler de doğal ağrı kesici gibidir. Artı olarak yüzme, adet döneminiz boyunca ağrı hissetmenize neden olan kimyasal olan prostaglandinleri baskılamaya yardımcı olan kan akışını da artırır.
 
Stresi yönetir

Daha önce de belirtildiği gibi, egzersiz yaparken endorfin salgılar. Bu hormon, bedeni ve zihni rahatlatır. Aynı zamanda gün boyunca vücutta biriken stresi de fiziksel olarak serbest bırakmak için harika bir yoldur.
 
Ruh halini iyileştirir

Doğal ağrı giderici endorfinlerden dolayı ağırlıksız hissetmek ve hareket ederken stresi atmak tabi ki ruh halinizi de iyileştirir!
 
Regl döneminde yüzmekten ne zaman kaçınmalısınız?

Yakın zamanda vajinada cerrahi bir işlem yapıldıysa veya histereskopi geçirdiyseniz, bir doktor onaylayana kadar yüzmekten kaçınmalısınız. Yakın zamanda düşük yaptıysanız ve hala kanamanız varsa veya yeni doğum yaptıysanız, yine birkaç hafta yüzmemeniz gerekir.

İlk siparişinde %10 indirim ister misin?

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Regl Dönemi ve Yüzme: Adetliyken Denize Girilir Mi?” yazısında bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir